TikTok, een veilige omgeving?
TikTok is niet geschikt voor jonge kinderen (tot 12 jaar); maar natuurlijk zijn ook andere apps zoals Instagram en Snapchat een poort naar de buitenwereld en stellen ze een kind bloot aan mogelijke gevaren. Daarom is het vooral van belang om los te laten binnen een veilig kader en zo je kind mediawijs te maken.
Je kind mediawijs maken heeft niet enkel te maken met het aanleren van vaardigheden zoals weten hoe je je privacy-instellingen kan instellen, maar vooral met het aanleren van een attitude.
Het gaat over bewust zijn dat niet elke gebruiker goede bedoelingen heeft. Weten dat niet alles wat je te zien krijgt, écht is. Ga in gesprek met kinderen over de gevaren en maak duidelijke afspraken. Voorzichtig omgaan met sociale media is een belangrijke vaardigheid die een kind kan leren. Trouwens, als je de app verbiedt, vindt je tiener misschien wel andere manieren om toch wat meer de vleugels uit te slaan of de ‘verboden vrucht’ te proeven.
Privacy gevraagd!
Tik Tok heeft de privacy-regels voor jonge gebruikers aangescherpt. Maar die regels zijn makkelijk te omzeilen, want met een druk op een knop staan video's terug op openbaar. De recente aanpassingen zijn dus zeker niet drastisch te noemen. En daarom is het belangrijk dat je als ouder actief probeert op te volgen, als een verantwoordelijkheid die op regelmatige basis om aandacht vraagt.
Er is ook veel te doen over de data die de TikTok-app zou verzamelen, het gaat dan niet alleen over de data wat betreft activiteit in de app zelf. Daarnaast wordt quasi de volledige gebruikersactiviteit op het toestel waar TikTok geïnstalleerd staat gemonitord. Het gaat bijvoorbeeld ook over toegang tot de microfoon en de camera - wat logisch lijkt, maar ook gevaren inhoudt.
Niet enkel kommer en kwel
TikTok is voornamelijk een positief kanaal en brengt veel kinderen en volwassenen samen. De meeste video’s op de app zijn dan ook onschuldig, leuk om te zien en zorgen voor ontspanning of entertainment.
TikTok is eigenlijk een ideaal platform voor iedereen die z’n creativiteit de vrije loop wil laten. Iedereen is een ‘maker’ en kan zelf content creëren met muziek, beeld en effecten en dat alles in een community waar de ene de andere inspireert. De filmpjes bouwen vaak verder op elkaar en stimuleren ook het groepsgevoel. Zo zijn er bijvoorbeeld tal van positieve challenges.
Je kind op TikTok
Maak zeker gebruik van de Family Safety Mode, waar je als ouder het gebruik van de app beter kan reguleren. Je kan er bijvoorbeeld een tijdslimiet instellen maar ook zelf kiezen naar wie je kind privé-berichten mag sturen (of de berichtenoptie zelfs volledig uitschakelen).
Je kan bovendien alle inhoud die niet geschikt is voor je kind uitschakelen door ‘beperkte modus’ aan te zetten. Zorg er steeds voor dat je kind een privé-account heeft, dan kan je enkel video’s delen met mensen die je zelf als volger hebt goedgekeurd.
Tenslotte, hou ook in het oog dat het zelfbeeld van je kind niet afhankelijk wordt van het aantal likes dat het behaalt met een filmpje of dat het gebruik van de app geen concurrentie tussen vriendinnetjes aanwakkert.
Je voulais explorer un nouveau jeu en ligne, et la roulette m’a semblé intéressante. J’ai trouvé https://rouletteguru.fr ,qui m’a guidé à chaque étape. Ce site propose des explications claires sur les règles et donne des conseils pour optimiser ses chances avec les bonus. Leur présentation claire et leurs recommandations m’ont permis de jouer sans me sentir perdu.