top of page

Hoe vertel je kinderen wat er juist gebeurd is?


Het is als volwassene al enorm moeilijk om te gaan met berichten over vreselijke feiten zoals de moord op een jonge vrouw. Voor kinderen is dit vaak nog zwaarder. We ontvingen vandaag van veel ouders en leraren de vraag of ze met kinderen moeten praten en hoe ze kinderen kunnen uitleggen wat er juist gebeurd is.

Een van de grootste angsten die ouders kunnen hebben gaat over de kans dat een kind het slachtoffer zal worden van ernstige feiten zoals een ontvoering of moord. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat een volwassene zelf, of minderjarige hiervan het slachtoffer zal worden. Anderzijds gaan ouders hun kinderen nooit volledig kunnen beschermen tegen het risico.

Kinderen spreken op de speelplaats met elkaar en hebben dingen uit het nieuws opgevangen. Kinderen en jongeren weghouden van sociale media, artikels en nieuws is onhaalbaar en ook geen goed idee. De waarheid vertellen aangepast aan het ontwikkelingsniveau van een kind is dat vaak wel. Vraag aan kinderen dus wat ze zelf al weten en hoe ze zich daarbij voelen. Durf je eigen gevoelens hierbij tonen. Scherm de allerkleinsten af van de info en vermijd gruwelijke details voor alle kinderen.

Overdonder je kinderen niet met 'angstinfo'. Bange ouders maken angstige kinderen. De kans dat deze te grote informatie een negatief effect zal hebben op de ontwikkeling van een kind is vele malen groter dan de kans op het meemaken van feiten. Stel kinderen gerust. Probeer je eigen emoties en angsten eerst onder controle te krijgen als je denkt dat het je anders niet lukt. Kader de gebeurtenissen in het bredere beeld.

Antwoord eerlijk en eenvoudig op vragen van kinderen en selecteer de info die je daarbuiten geeft. Gebruik woorden als gestorven of dood, verbloem de situatie niet en vermijd vergelijkingen met slapen.

"Er zijn in de maatschappij slechte mensen, maar er zijn veel meer goede mensen. Slechte mensen gaan naar de gevangenis, goede mensen gaan elkaar altijd helpen."

Wees aandachtig voor de reacties van kinderen de dagen en weken na het geven van de informatie. Soms hebben gevoelens tijd nodig om hun weg te vinden en komen ze onder verschillende manieren naar buiten. Sta toe dat kinderen op hun manier de gebeurtenissen verwerken. Ga na welke vragen kinderen zich stellen en beantwoord ze.


bottom of page