Bijna ieder kind laat wel eens een uiting van jaloezie zien. Dat vriendje heeft wél die speelgoedauto of zusje lijkt meer aandacht te krijgen of…
Jaloerse gevoelens zijn meestal onschuldig en niet altijd terecht maar ze zijn vervelend voor de sfeer. Bovendien is het niet altijd makkelijk voor ouders om hierop te reageren.
Als peuter is het moeilijk voor kinderen om zich in te leven in anderen. Ze hebben net geleerd dat ze een eigen persoontje zijn en kijken dus vooral naar wat zij hebben. De empathie is vrij beperkt.
Vanaf ongeveer 5 jaar leren kinderen ook anderen iets gunnen, op voorwaarde dat ze zelf ‘even veel’ hebben. Het duurt ongeveer tot de lagere schoolleeftijd tot kinderen anderen iets gunnen ‘zonder het zelf te hebben’.
Kinderen moeten leren met de complexe emotie jaloersheid om te gaan. Zodat ze dit niet uiten door te gaan ruzie maken, huilen, schreeuwen of dingen afnemen van anderen.
Een kind met een goed gevoel van eigenwaarde zal zich minder snel jaloers voelen.
Luister steeds naar de reden van jaloers gedrag. Neem jaloersheid steeds serieus, ook al heb je het gevoel dat het niet terecht is.
Maak je kind duidelijk dat het ok is om je jaloers te voelen, maar dat niet elke uiting van jaloezie aanvaardbaar is.
Bespreek de jaloerse gevoelens met je kind, zodat die leert begrijpen waarom een ander in sommige situaties meer mag of heeft. Kader dit. Bijvoorbeeld: zus mag langer opblijven omdat ze ouder is.
Complimenteer je kind op momenten dat hij of zij niet jaloers is of anderen iets gunt. Dit zal voor herhaling van het gewenste gedrag zorgen.