Vroeg of laat zal het moeten gebeuren. Daarom: stel niet uit wat nu al kan. Kies een gepast moment en gebruik je eigen woorden. Bereid het gesprek voor als je dat geruststelt.
Jongeren zijn ermee bezig. Hun geslachtshormonen (testosteron, oestrogeen & progesteron) spelen een hoofdrol: de seksuele ontwikkeling gaat nu écht van start.
Het is belangrijk. Je toont als ouder: ‘ik zie je ontwikkeling’, ‘ik begrijp dat je met vragen zit’ en ‘bij mij ben je welkom’.
Veiligheid voorop. Kent je zoon of dochter de mogelijkheden om veilig te vrijen. Weet hij of zij hoe anticonceptiemiddelen juist werken en waar SOA’s vandaan komen? Leer je kind veilige beslissingen te maken over seks.
Je werkt aan de weerbaarheid van je kind. Ook seksuele opvoeding is in het kader van weerbaarheid erg belangrijk: relaties, lichamelijkheid en seks horen bij het leven. Net zoals de grenzen die erbij komen kijken (‘neen zeggen’, opkomen voor jezelf).
Er niet over praten is géén optie. Adolescenten willen antwoorden en zullen die dan gaan zoeken op het internet, via media en hun vrienden. De kans bestaat dat daardoor juiste informatie verloren gaat. Of dat foutieve info gaat circuleren: ‘Als je na het vrijen op en neer springt, zal je niet zwanger worden’. Praat daarom over wat seksualiteit betekent en wat mogelijke gevolgen ervan kunnen zijn.